mentorite1

Стартира Национална менторска програма 2022 за подкрепа на жени предприемачи

13 успешни дами подават ръка на жени, които искат да стартират

или да доразвият собствен бизнесОт 8 ноември стартира кандидатстването за Национална менторска програма 2022 за подкрепа на жени предприемачи. Желаещите да се включат в програмата могат да подадат своята заявка чрез специален формуляр, публикуван в сайта на програмата – https://mentorite.bg/. Национална менторска програма 2022 има за цел да подкрепи жени, които искат да стартират собствен бизнес или да доразвият вече съществуваща компания.

Стартът на Национална менторска програма 2022 бе обявен официално на пресконференция от организаторите на инициативата – Съвет „Предприемачество и Стартъп“ и неговите основатели и съпредседатели – Гена Събева и Виктория Караабова-Стоянова. На пресконференцията присъстваха и представители на партньорските организации на програмата, сред които са Българската търговско-промишлена палата (БТПП), „Алианс за развитието на предприемачеството и стартъп среда в България“, Агенцията за малки и средни предприятия, Предприемачи БГ, Business Lady Club, „Национална бизнес поща“ и други. В събитието в пресклуба на БТА участваха и дами, които имат дългогодишен опит като собственици на успешен бизнес и ще бъдат ментори в програмата.

Ние не сме лектори, не сме учители, ние сме ментори. Няма да ви учим на академични умения, ние ще махнем страха и ще ви дадем силата да осъществите стремежите си, каза на пресконференцията Гена Събева, съпредседател на Съвет „Предприемачество и Стартъп“, както и един от водещите ментори в програмата. Ще споделим практичен и безценен опит, ще ви дадем кураж да реализирате своите идеи за собствен бизнес или да доразвиете вече съществуващата си компания. Участниците в програмата ще ви дадат полезни и важни съвети за предприемачество. Затова и второто издание на програмата преминава под надслов „Бизнес на практика“, допълни Гена Събева.

Като водеща организация Българската търговско-промишлена палата подкрепя предприемачеството и в частност женското предприемачество. За нас е радостно, че България е доста по-напред в сравнение с други страни в реализирането на жените предприемачи. Но винаги си заслужава да се полагат още повече усилия. Затова желаем успех на Менторска програма 2022 и ще подкрепяме инициативата, както единодушно одобрихме и създаването на Съвет „Предприемачество и Стартъп“, заяви Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП.

Благодаря на нашите партньори за подкрепата, каза на пресконференцията Виктория Караабова-Стоянова, съпредседател на Съвет „Предприемачество и Стартъп“ и управител на „Предприемачи БГ“. Повече от 20 години участвам активно в развитието на семеен бизнес, свързан с издателска дейност. За мен винаги е било интересно да наблюдавам процесите на растеж на компаниите. Но за мен е много важен фокусът към механизма, който движи бизнеса чрез новите поколения. Младата смяна е изключително значима, защото тя ще поеме пътя напред за българския предприемачески бизнес. Затова и основна цел на Менторската програма, която е насочена към млади жени в цялата страна, е да им помогнем да поемат тази отговорност, допълни Виктория Стоянова. Аз лично съм ментор в програмата за втори път. За това ме мотивира, че сред участниците в първото издание, видях искрен ентусиазъм, жени, които идваха с удоволствие на всяка среща, искаха да успеят и успяха, и се чувстваха изключително комфортно в една добронамерена среда, която им дава възможност да разгръщат своите проекти. И във второто издание на Менторската програма, ние като ментори, ще застанем отново с опита, знанията и подкрепата си, каза още Виктория Стоянова.

За нас е чест да бъдем партньори на Менторска програма 2022. Още повече, че и в нашата стратегия имаме акцент към фамилния бизнес. Подкрепяме инициативата и се радваме, че ще работим заедно, като споделяме полезен и важен за жените предприемачи ценен опит, сподели на пресконференцията Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, също партньорска организация на Менторската програма.

Организаторите получиха подкрепа и пожелания за успех на инициативата и от още един представител на партньорска организация – Даниел Димитров, основател на „Бизнес Лейди Клуб“, издател на списание „Бизнес Лейди“ и списание „България Бизнес Ревю“.

Своите мотиви да се включат в успешната инициатива за жени-предприемачи споделиха и други ментори на програмата, сред които Мануела Драганова, Силвия Василева, Юлия Аткова, Станислава Павлова, Петя Белелиева, Бойка Георгиева и др. Менторите, които са част от програмата, са 13 дами – експерти в различни области, с дългогодишен опит в бизнеса. Всяка една от тях, е не само успешен предприемач, но и продължава да работи активно в реална бизнес среда, продължава да се развива, да учи и да покорява нови върхове.

Национална менторска програма 2022 е подходяща: за жени на всякаква възраст, които имат идея и искат да стартират собствен бизнес проект, да изградят бранд, да създадат продукт или услуга; за жени-предприемачи, които искат да надградят опита си, да развият мрежа от контакти, да подобрят комуникативните и бизнес уменията си, съобразени с изискванията на дигиталния свят; за жени от средния и висш мениджмънт на български и чуждестранни компании, които са в ролята на предприемачи и лидери в организацията; за жени, управляващи или участващи в мениджмънта на семейни и партньорски компании, нуждаещи се от нови умения и компетенции. Организаторите специално подчертаха и социалната насоченост на менторската програма, която тази година е отворена и за жени-предприемачи от сферата на социалното предприемачество и НПО сектора.

Национална менторска програма 2022 ще стартира на 19 януари, обяви още на днешната пресконференция Гена Събева. Програмата ще продължи 6 месеца, в които са предвидени 18 дни с интензивни практически занятия, индивидуален подход и отношение, достъп до допълнителни събития, изграждане на мрежа от контакти, създаване на бизнес план. По време на Програмата дамите ще преминават през интензивни мастър класове на различни теми, обособени в различни модули, в които са предвидени и уъркшопи. Дамите-участнички ще имат възможност да се срещат с експерти от различни области, ще могат да обогатят знанията и контактите си. В края на програмата отново ще се проведе събитието „Арена на дамския бизнес“, където участничките в програмата и техните бизнес идеи ще бъдат представени пред инвеститори, партньори и клиенти. Отличените от журито жени-предприемачи с първо, второ и трето място, ще получат парични награди, които могат да използват за реализирането на проектите си.

Записването в Национална менторска програма 2022 стартира от 8 ноември, а през следващите седмици ще организираме събития за нейното популяризиране. Предвидени са срещи освен в София, в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Русе, допълниха организаторите. Програмата е отворена и за нови ментори и партньори.

По време на пресконференцията стана ясно още, че Съвет „Предприемачество и Стартъп“ ще предостави възможност за финансиране на различни проекти, като в момента се избира журито, което ще отсява кандидатите.

За жалещите да кандидатстват за Национална менторска програма 2022 напомняме, че това може да стане чрез сайта https://mentorite.bg/ и специалната онлайн форма, която е публикувана там. Организаторите уточняват още, че в зависимост от мотивацията и информацията, която кандидатките предоставят, може да им бъде предложена стипендия, покриваща частично или изцяло цената на Менторската програма.

Comments are closed.