bta 06

Менторската програма за жени предприемачи се превръща от национална в международна

20 жени предприемачи, сред които и една бежанка, ще представят бизнес идеите си на „Арена на дамския бизнес“ на 5 юни


Дамска бизнес общност формира младежко направление от 16 до 29 години


На 5 юни 2024 г., в Интер Експо център, ще се проведе четвъртото издание на най-мащабния форум за женско предприемачество у нас „Арена на дамския бизнес“.

Двадесет жени предприемачи, сред които и една бежанка, участващи в Националната менторска програма 2024 г., ще представят бизнес идеите си на „Арена на дамския бизнес“ на 5 юни, от 9:30 ч., в Интер експо център в София. Това съобщи Гена Събева, съпредседател на Съвета „Предприемачество и стартъп“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Тази година участничките в Национална менторска програма за жени предприемачи са 57.

Най-младата от дамите е почти на 16 години, разказа Виктория Караабова-Стоянова, съпредседател на Съвета, като допълни, че тази година младата част на българските жени предприемачи е изключително застъпена с проекти от IT технологиите, дизайна, креативните индустрии. Процентът на стартиралите и останалите в бизнеса по линия на инициативата е 80, а индустриите, от които се интересуват дамите, са леката промишленост – дрехи, козметика, храни, високите технологии, услугите. Амбицията на програмата за 2025 г. е да се направи проучване за приноса на дамския бизнес към брутния вътрешен продукт (БВП) на България за периода от пет години от началото на инициативата.Фондацията на Шери Блеър, стимулираща женското предприемачество на няколко континента – 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐢𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐢𝐫 𝐅𝐨𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐟𝐨𝐫 𝐖𝐨𝐦𝐞𝐧, ще се включи с обмен на добри практики в петото издание на Менторите БГ по покана на 𝐒𝐦𝐚𝐫𝐭 𝐋𝐚𝐝𝐲, програмата на Първа инвестиционна банка в подкрепа на жените в бизнеса. Това съобщи Илона Станева, директор Маркетинг и реклама в банката, на пресконференцията в БТА. „Преди седмица имахме изключително вълнуваща и продуктивна среща с лейди Блеър, на която обсъдихме бъдещето на устойчивия бизнес, управляван от жени. Тя бе искрено впечатлена от нашата дамска общност, в резултат на което коментирахме възможността от 𝟐𝟎𝟐𝟓 г. да развием менторската програма като си партнираме с ноу хау и допълнителни сесии с нейния екип”, уточни Станева. „Преди 𝟒 години надградихме 𝐒𝐦𝐚𝐫𝐭 𝐋𝐚𝐝𝐲 със 𝐒𝐮𝐬𝐭𝐚𝐢𝐧𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐋𝐚𝐝𝐲 𝐅𝐮𝐧𝐝, чийто фокус e изцяло върху устойчив бизнес. Така даваме възможност на две дами чрез безвъзмезден финансов грант да сбъднат мечтите си. През последните две години този грант е насочен към „Арена на дамския бизнес”, обясни още Илона Станева.

Седемчленно жури от изявени предприемачи ще отличи и награди най-добрите, а Първа инвестиционна банка, генерален спонсор на събитието, ще връчи грант от 10 000 лева за иновативен и устойчив бизнес.

След три успешни издания, през 2021-ва, 2022-ра и 2023-та година, и поради засиления интерес към Арена на дамския бизнес, тази година организаторите предвиждат съпътстваща програма с презентации и лекции, ориентирани към обогатяване на предприемаческата култура, споделяне на опит, добри примери и възможности за бизнес.  

И тази година форумът дава възможност на предприемчивите дами да изложат и продават продукти и услуги на своеобразното изложение. Щандовете ще бъдат разположени във фоайето на етаж 1 в конгресния център.

От тази година Менторската програма за жени предприемачи излезе извън ограниченията на „национална“ и сме щастливи да я обявим като международна. Благодарение на партньорството с UNHCR Bulgaria /Агенцията за бежанците на ООН/ в програмата участваха три дами, бежанки, всяка от които развива свой собствен бизнес в България: Сара Алкаф от Йемен, Сара Файзи от Афганистан и Елена Медведик от Украйна. От 2025 година броят на жените бежанки в Менторската програма ще бъде удвоен. Инициативата „отваря врати“ и за българки, работещи в чужбина, които искат да се върнат в България и да развиват собствен бизнес. Менторската програма ще им помогне да превърнат своите идеи в реални бизнес проекти и да намерят съмишленици, партньори и финансиране. Записването за Менторска програма 2025 ще започне на „Арена на дамския бизнес“ на 5 юни.

Випуск 2024 се отличи с участието на много млади, талантливи и амбициозни дами и техните иновативни и устойчиви бизнес проекти, отговарящи на нуждите на новите поколения и на новите дигитални условия и маркетингови стратегии за развитие на бизнеса. Най-младите участнички тази година са ученички на 16 и 18 години. Желанието им за развитие – както личностно и професионално, така и на Дамска бизнес общност, активното им участие в програмата и в организацията на „Арена на дамския бизнес“ станаха повод за формирането на ново направление, което да представлява дамите предприемачи на възраст от 16 до 29 години. Младежкото направление поема ангажимента и отговорността да предаде наученото от менторите на следващите поколения, да вдъхновява, мотивира и да бъде добрия пример за тийнейджърите.

Само шест месеца след официалното обявяване на формирането си, социалният акселератор Дамска бизнес общност се разрасна в цялата страна и вече има своите посланици в 6 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Дупница. Дамите посланици са проводник на добрите идеи и инициативи в подкрепа на развитие на женското предприемачество в България.

През настоящия сезон Дамска бизнес общност, в партньорство със SmartLady, организира и поредица от срещи с предприемачи в Стара Загора, Пловдив, Габрово, Велико Търново. Събитията дадоха възможност за нови контакти и обмяна на идеи, обогатяване на предприемаческата културата в сферата на устойчивостта и предизвикателствата пред бизнеса.

Национална менторска програма за жени предприемачи и „Арена на дамския бизнес“ се организират от Съвет „Предприемачество и стартъп“ към Българската търговско-промишлена палата, Менторите БГ, Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“  и Дамска бизнес общност, с подкрепата на Fibank, BPW-България и др.

Съветът работи в три направления: бизнес, образование и развитие на предприемачеството и инициира редица събития, сътрудничества и програми. От ноември тази година стартира програмата „Приложно предприемачество“, която се реализира в партньорство с Института за следдипломна квалификация към УНСС. Програмата е отворена за записване и е ориентирана както към стартиращи предприемачи, така и към хора със собствен бизнес, които искат да го развиват, надграждат и да минат на следващо ниво. Следдипломната квалификация е с практическа насоченост, а лектори са изявени представители на бизнеса и авторитетни преподаватели от Университета за национално и световно стопанство.

Съвет „Предприемачество и стартъп“ работи  и с други висши и средни училища в страната, партнира с различни организации и институции.

Mentorite.bg

Comments are closed.