Биляна Николова е основател и изпълнителен директор на „Мелифера“ АД – бързоразвиваща се компания, която разработва биологични функционални храни с пчелен мед. Водещият й продукт MelliGEL печели редица награди за иновации в специализираните храни. След успешното първично публично предлагане на акции в края на 2022 г. „Мелифера“ АД разширява своя експортен потенциал и производствен капацитет като пионер в био храните.

Бивш издател, търговски директор в Българската национална телевизия и интернет медиен професионалист с над 20-годишен опит, Биляна Николова сменя кариерата си, за да се занимава с нови храни. Нейната страст към специализираните храни е тясно свързана с пчеларските й дейности и личната кауза за устойчиво и биологично земеделие. Като предприемач Биляна обича да съчетава умения от различни сфери, за да постигне гъвкавост и иновативност. Тя вярва, че успехът на иноваторите се дължи именно на разностранния опит, който подхранва креативността.

Завършила е УНСС с магистърска степен по Международен туризъм; има диплома за Executive MBA в City University of Seattle и притежава лицензи за оценител на предприятия, медиатор, вътрешен одитор и мениджър на системи за контрол на качеството, както и оператор на HazMat.

Във връзка с настоящия й бизнес Биляна Николова се преквалифицира, специализирайки в Спортно хранене (от Университета на Вагенинген, Холандия; Американската асоциация за спорт и фитнес; и Център за високи постижения, Великобритания); Сензорен анализ на мед (Италианския национален регистър на медените сомелиери), професионално обучение по пчеларство, професионална квалификация технолог на храните и одитор по качеството на храните (от Българския съюз на хранително-вкусовата промишленост).

Понастоящем Биляна е докторант в Университета по хранителни технологии – Пловдив със специалност Предприемачество и хранителни иновации.