Yulia Atkoa snimka1

Аз съм УЧИТЕЛ

Какво прави учителят?             

Обучава деца и ученици на различна възраст, като преподава своите теоретични знания и практически учения. Вдъхновява, мотивира и насърчава учениците да изследват заобикалящия ги свят и възпитава съпричастност и отговорност към процеси и събития в страната и света и планетата, на която живеем. Планира и подготвя уроците, които преподава. Участва в съвети с други учители и срещи с родители. Непрекъснато се усъвършенства професионално.

Какви качества трябва да имаш, за да се справяш добре?   

Толерантност, търпение, милосърдие, страст, ентусиазъм.

Какви умения трябва да имаш?       

Умения за работа в екип; за активно слушане; за писмена и вербална комуникация. Упоритост, отговорност и умение за прилагане на съвременни методи в обучението. Емоционална интелигентност

Кои предмети в училище са важни и кои специалности в университета са подходящи?         

Всички предмети в училище са важни. Човекът, който реши да стане учител трябва да избере да се обучава по дисциплини, които самият той харесва и има интерес към тях.

Къде можеш да получиш подходящо образование?  

За да практикуваш, ти е необходимо висше образование – бакалавър, магистър, доктор, което можеш да получиш в България и в чужбина.

Къде можеш да се реализираш и колко ще получаваш?      

В детски градини, държавни училища, частни училища, колежи, частни школи и центрове. Възнаграждение: 1700 – 2500лв.

Какво е бъдещето на професията? 

Това е една от малкото професии, при които наистина можеш да промениш живота на другите и да ги насочиш в правилна посока. Поради това професионалното удовлетворение от работата е огромно.

За кого НЕ Е тази професия? 

За хора, които не обичат да учат и да общуват с деца.


Професията УЧИТЕЛ представя Юлия Аткова

Юлия Аткова е сред примерите за успешни предприемачи в сектора на образованието. Тя е основател на Частна детска градина и Частно основно училище „Куест“. Училището е иновативно и работи по авторска програма “Етика и толерантност“.

Юлия притежава над 40 години опит в българското образование и 28 години практика като директор. Последният й осъществен проект е Частна професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт „Акатамус“ с две специалности – актьорско майсторство и поп и джаз пеене.

Юлия Аткова участва в редица благотворителни и социални проекти, за които има и връчен приз „Скритото добро“ на Софийска община, както и „Златно сърце“ на Бизнес лейди.

Завършила е предучилищна педагогика в Софийски университет, логопедия и мениджмънт на образованието в Нов български университет след това. Активен участник е в обществения живот. Членува в няколко бизнес организации, като Асоциацията на частните училища и детски градини /БАЧУ/, BNI България и Бизнес лейди. Членува и в международни организации, EURECA и ACSI.

Comments are closed.