Борислава Георгиева1

Аз съм ГРАФИЧЕН ДИЗАЙНЕР

Какво прави графичният дизайнер?

Грижи се за визуалната бранд идентичност и визуалното оформление на различните търговски и лични марки /създаването на име, слоган и таг лайн, лого, избор на цветове, шрифтове, стил/. Графичният дизайнер създава печатни, дигитални, видео материали за компютърни игри, дигитални медии и екрани, печатни материали, списания, вестници, външна реклама, събития, изложения. Участва в създаването на книги,каталози, брошури, опаковки, реклами, интернет сайтове и мултимедийни продукти. Работи със специализирани компютърни програми.

Какви качества трябва да имаш, за да се справяш добре?

Да си творческа личност с развито въображение, с нестандартно мислене и усет за естетика. Да си комуникативен, отворен, за да общуваш добре с клиентите и също да си много търпелив. Трябва да владееш multitasking, но и да умееш да се концентрираш. Да си организиран, отговорен и да обича динамиката.

Какви умения трябва да имаш?

Помагат уменията да рисуваш, да работиш с програми за растерна и векторна графика като AdobePhotoshop, AdobeInDesign, CorelDraw, AdobeIllustrator, 3ds Max и други. Също са важни техническите умения, мислене и работа в перспектива, работа с различни размери и мерни единици, познаване на техническите изисквания за подготовка на файлове за различни печатни материали, медии, интернет, външна реклама. Много е важно да познаваш материалите за дигитален печат.Владеенето на английски език също е плюс.Но най-важното е да обичаш и гориш за работата си.

Кои предмети в училище са важни и кои специалности в университета са подходящи?

В училище най-важниса предметите: визуални изкуства, скулптура, живопис, графика и графичен дизайн. В университета: инженерна графика, типография, цветознание, аналитично рисуване, моделиране, производствени технологии и много други интересни предмети свързани с тази специалност.

Къде можеш да получиш подходящо образование?

В София: в гимназия по изобразително изкуство “Николай Райнов”, Професионална гимназия по дизайн “Елисавета Вазова”, Национална гимназия по приложни изкуства “Свети Лука”, компютърна графика в “51-во средно училище Елисавета Багряна”, специалност софтуеърни и хардуеърни науки в ЧСУ “Образователни технологии”, НПГ по полиграфия и фотография, СофтУни “Светлина”, ЧСУ по изкуства и чужди езици „АРТИС“.

Технически университет – София, Нов Български университет, Национална художествена академия, Софийски университет; SoftUni,както и в чужди университети, особено в Холандия.

Къде можеш да се реализираш и колко ще получаваш?

Графичните дизайнери имат много опции за реализация – в рекламни агенции, печатници, в големи компании, които искат да се имат inhouse екип от дизайнери, IT компании, gaming компании, издателски фирми,  дигитални агенции и медии. 

В България начинаещи дизайнери получават около 1500 – 1800 лева месечно възнаграждение.

Какво е бъдещето на професията?

С навлизането на новите технологиивъзможностите за графичните дизайнери са безкрайни – 3D печат, добавена реалност, управлявани от изкуствен интелект (AI) инструменти… Дали изкуственият интелект застрашава работата на графичните дизайнери? Не и ако те знаят как да го накарат да работи в тяхна полза. AI може да помогне много, но ние хората сме много по-креативни и усещаме с емоциите си нуждите на нашите клиенти.

За кого НЕ Е тази професия?

Ако си нетърпелив, избухлив, не издържаш на напрежение и голяма динамика, нямаш усет за естетика, цветове, форми, шрифтове, не можеш да спазваш крайни срокове, не си отговорен и организиран, липсва ти въображение и не обичаш да работиш с клиенти, професията на графичен дизайнер не е подходяща да теб.


Професията ГРАФИЧЕН ДИЗАЙНЕР представя Борислава Георгиева

Борислава Георгиева на 21 години от София. Завършила е средно образование в Професионална гимназия за изобразителни изкуства “Николай Райнов” със специалност “Компютърна графика”. В момента е студент по “Инженерен дизайн” в Технически университет – София и е графичен дизайнер в Magic Outdoor. „Станах графичен дизайнер заради желанието ми да творя и създавам уникални, креативни и арт дизайни за хора и фирми с различни нужди.“, споделя Борислава.
Magic Outdoor е фабрика зa широкоформатен дигитален печат, дизайн и реклама стартирана благодарение на предприемаческия дух на екип от специалисти в сферата на рекламата. Мисията на екипа е да създава ефективна реклама на достъпни цени и да постига отлични резултати в името на успеха на своите клиенти.
Magic Outdoor предлага пълен набор от услуги – от дизайна или адаптацията, през предпечата и печата, до инсталацията на Вашата реклама. Обличаме сгради с мрежи, произвеждаме билборди, мегаборди и калкани, city lights от хартия, флагове и текстил, брандираме търговски обекти и коли, произвеждаме щандове, светещи реклами, метални конструкции, печатаме и режем на плотер фолиа и подови стикери, произвеждаме плакати, покани, флаери, грамоти. Предлага също продукти за декорация на дома – картини от канава, фототапети, стикери.

Comments are closed.